e Devletten gbt sorgulama nasıl yapılır?
GBT Sorgulama işlemlerini adliyeye giderek veya e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. GBT Sorgulama hizmeti artık e-Devlet üzerinden yapılıyor. GBT Sorgulama hizmetinden yararlanmak için gereken tüm bilgiler girissorgulama.com'da!
GBT (Genel Bilgi Toplama) herhangi bir vatandaşın devlet nezdinde tutulan suç kaydıdır. GBT Sorgulaması sonucunda Adli Sicil Kaydı dökümü alınmaktadır. Halk dilinde ise sabıka kaydı olarak da kullanılmaktadır. Kısacası “ GBT, Adli Sicil Kaydı ve Sabıka Kaydı” aynı işlemleri ifade etmektedir. Vatandaşın, devlet tarafından suç olarak nitelendirdiği herhangi bir suçu işlemesi sonucunda aldığı ceza ve suç GBT’ sine (Genel Bilgi Toplama) kayıt olmaktadır. Bu bilgiler kesinlikle Emniyet Genel Müdürlüğü veya Jandarma tarafından silinemez. GBT üzerinden bilgi silme işlemi ancak mahkeme kararı ile olabilmektedir. GBT Sorgulaması yapmak için vatandaşlar Adliye’ye gidebilir veya e-Devlet resmi internet sayfasından işlemlerini gerçekleştirebilirler.
e Devletten GBT sorgulama yapmak için tıklayınız
Adli Sicil Kaydı gündelik yaşamın birçok alanında bizler için hayati önem taşıyan bir belgedir. Vatandaşlardan özel veya kamu kurumunda işe girmek istediklerine istenecek olan ilk belgelerden bir tanesidir. Çünkü kişinin suç işleyip işlemediği, ceza geçmişi kurumlar tarafından önemli bir bilgidir. Bu belgeye ulaşmak için mesai saatleri içerisinde adliyeye başvurmanız gerekir. Fakat adliyeye gitmenin zorlukları bulunmaktadır. İlk olarak bu ve benzeri işlemlerden dolayı adliyelerde kalabalık bir ortam oluşmaktadır. Çıkartılması sadece beş dakika sürecek bir belge için vatandaşlar saatlerce sıra bekleyebilmektedir. Bunun yanı sıra vatandaşın bulunduğu şehirdeki adliye ikamet ettiği yere uzak olabilir. Adliyeye giderek yapılması tercih edilirse vatandaşın zamanından büyük oranda çalan bir işlem haline gelebilir. Adliyeye giderek gerçekleştirilmesi gereken GBT sorgulaması yerine internet üzerinden yapılan sorgulama vatandaşlar için daha işlevsel. Zaman kaybına gerek kalmadan e-Devlet üzerinden GBT Sorgulama yapabilirsiniz. Hem kamu kurumlarında olan yoğunluğun azalmasını sağlayabilirsiniz hem de işiniz hızlı bir şekilde hallolur. E-Devlet üzerinden GBT sorgulama işleminden yararlanmak için ihtiyacınız olan tek şey e-Devlet şifresi.
En yakın PTT şubesine giderek, e- Devlet şifrenizi alabilirsiniz. Aldığınız şifre ile e-Devlet resmi internet sayfasına girip PTT tarafından verilen geçici şifreyi güncellemeniz gerekiyor. Şifrenizi güncelledikten sonra sistemde bulunan arama sekmesine Adli Sicil Kaydı yazarak Adalet Bakanlığı tabanın da bulunan GBT Sorgulama sayfasını görüntüleyebilirsiniz. E-Devlet üzerinden GBT Sorgulama yaparken, vermek istediğiniz “ kurumun türü, belgenin neden verileceği, belgenin nereye verileceği” boşluklarını doldurarak, çıktınızı alabilirsiniz. GBT Sorgulama yapmanın bazı kuralları bulunuyor.
Kurallar;
? Bir gün (24 saat) içerisinde en fazla 4 adet belge oluşturulabilir. Oluşturduğunuz belgenin istediğiniz kadar dökümünü alıp, aynı özellikleri haiz kurumlar için kullanabilirsiniz.
? Oluşturulan belgenin ne için kullanılacağı bilgisi önemlidir. Sorgulama yapmadan önce "Belgenin Neden Verileceği" alanının seçiminde dikkatli olmalısınız.
? Oluşturacağınız sonuç belgesi, belge üzerindeki "Barkod Numarası" ve "T.C. Kimlik Numaranızı" paylaştığınız kurum, kuruluş veya kişiler tarafından "Adlî Sicil Doğrulama" hizmeti ile görüntülenebilecektir.
? Oluşturduğunuz adlî sicil sonucu ile ilgili tereddütleriniz var ise öncelikle bulunduğunuz yerin mahalli adlî sicil bürosuna, tereddütlerinizin giderilmemesi halinde Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'ne başvurunuz.
Konular
- E Devlet Tüketici Bilgi Sistemi Giriş
- Web tapu e-devlet giriş sorgulama
- E devletten eşim ve çocuklarım için adres belgesi alabilir miyim?
- Abonelikler e-devlet üzerinden taşınabilir mi?
- Egzoz emisyon geçerlilik süresini e-devlet sorgula
- Ücretli Öğretmenlik Başvurusu E Devlet Giriş
- e-Devlet Aile Yardımı Bildirimi Sorgulama Ekranı Giriş
- Memur aile durum beyanı e-devlet giriş sorgulama
- RTÜK İzleyici Temsilciliği hizmeti e-devlet giriş
- e-Devlet üzerinden alınan belgeler, nüfus idarelerinden alınmış resmi belgelerle aynı hukuki değere sahip mi?
- Soyunu merak edenler e devlet sistemini kilitledi
- E-devlet kapısı üzerinden soyağacınızı nasıl çıkaracaksınız?
- Sağlık raporu e devletten alınır mı?
- Şehit Tespit Projesi nasıl kullanılır?
- Soyunu araştırmak isteyen kişi ilk önce nereden başlayacak?
- Alt-üst soy raporunu e-Devlet sistemi üzerinden paylaşabilir miyim?
- Biz kimiz? İşte uzmanların yardımıyla köklerimizi okuma rehberi
- Soyağacında atası Yunanistanlı çıkan Yunan vatandaşlığı alabiliyor mu?
- Asfalt katılım payı borcu e devlet sorgulama nasıl yapılır?
- e-Devlet miras belgesi sorgulama işlemi nasıl yapılır?
- Cep telefonu faturalarında alacak iadesi e devletten nasıl sorgulanır?
- e Devletten deprem riski sorgulama nasıl yapılır?
- e Devletten tek tıkla yapılacak işlemler hangileri?
- Döviz büroları faaliyet izni başvuruları e-Devlet'ten nasıl yapılacak?
- E-Değişim dönüşüm projesi kazanımları
- Apostil şerhi veren makamlar hangileri?
- e Devletten milletvekili aday adayları adli sicil kaydı sorgulama nasıl yapılacak?
- e-Devlet'ten elektrik aboneleri işlem yapabiliyor mu?
- e-Devlet'ten askerlik yoklaması nasıl yapılır?
- K2 yetki belgesi e devletten nasıl alınır?