Abonelikler e-devlet üzerinden taşınabilir mi?
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, su, elektrik ve gaz gibi aboneliklerin de sistem üzerinden taşınabileceğini söyledi.
E devlet giriş için tıklayınız
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, e-devlet sisteminin aylık girişinin 117 milyona ulaştığını belirtirken 35 milyon kullanıcının sisteme giriş yaptığını 16 milyon kişinin ise e-devlet sitesini aktif olarak kullandığını açıkladı. Aka 10 yıllık periyot içinde e-devlet sistemine 200 milyon liralık yatırım yapıldığını belirtirken sistemin yeni uygulamalarla daha da geliştirileceğini ifade etti. Bu uygulamalardan örnekler veren Aka, vatandaşların günlük yaşamına kolaylık sağlayacak bürokrasiyi azaltacak uygulamalar üzerinde çalıştıklarını ifade ederek şöyle konuştu: "Taşınma işi birden fazla kurumla işinizin olduğu o kurum bu kurum gezdiğiniz hayli zamanınızı alan bir iş. Şimdi devlet işlerini en azından e-devlet üzerinde halledebileceğiniz bir çalışma içindeyiz. Su, elektrik, gaz aboneliklerinin otomatik taşınması. Evrakların digital olarak transferi. İkametgah vb. ve hatta çocuklarınızın okul kayıtlarının bile siteden yapılabildiği bir sistem. Vergilerin ödendiği mesela. Elbette bunun için yerel yönetimlerden kurumlara kadar herkesin aynı dilde ve dijital konuşması gerekiyor. Bilginin bir merkezde toplanması gerek. Bu da zaman alıyor. Belediyelerin hepsi digitalde bu işleri görmüyor. Farklı farklı sistemlerin birbirine uyumu var sonra. Zaman alacak ama hayata geçtiğinde taşınmalarda bir yerden tüm işlerinizi halledeceksiniz."
Kamu Bilişim Zirvesi'nde bir araya geldiğimiz Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Aka'ya Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey, Türksat Genel Müdürü Cenk Şen ve Haberleşme Genel Müdürü Ensar Kılıç eşlik etti.
KAMUDA KAĞIT BİTTİ
Suat Hayri Aka, Türksat'ın geliştirdiği yazılımla kamuda dijital postalama yazışmanın başladığını ifade ederken "gizli" ibaresi olan kurum yazışmaları dışındaki resmi evrakları 158 kurumun dijital ortamda gerçekleştirmeye başladığını açıkladı. Bugün nikah dairelerinde ve tapu dairelerinde sadece ıslak imzanın kullanıldığını belirten Aka, Kayıtlı Elektronik Posta sistemi ile geri kalan işlemlerin şifreli dijital hale getirildiğini belirtirken "ev'lenme dışındaki işlemler dijital ortama girdi. Türksat'ın geliştirdiği "Elektronik Belge Yönetim Sistemi" sayesinde başta Başbakanlık olmak üzere tüm bakanlıklar birbiriyle kağıtsız haberleşiyor. Yani, bakanlıklar arasındaki haberleşme elektronik ortamda yürüyor.
Bir aydır söz konusu kurumlar arasında kağıt dolaşmıyor. Ayrıca mevzuatlar güncellenecek, yetkiler düzenlenecek. Vatandaş, bir işlemi için 3-4 bakanlıkla olan işini tek noktadan ve elektronik ortamdan çözebilir hale gelecek. Bu şimdilik proje aşamasında" dedi.
Aka, kamuda ortak platform projesiyle 5 yılda 11 milyar TL'lik tasarruf sağlayacağını söyledi. Aka, Projenin fizibilite çalışmasının Şubat 2018'de tamamlanacağını belirtti.
YERLİ WHATSAPP 'E-HABERLEŞME' ADIYLA BAŞLADI
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, kamu kurumu personelinin arasındaki görüşme ağının güvenliğinin de önemli olduğunu ifade ederken bu konuda da ilk kez yerli mesajlaşma programı geliştirdiklerini ifade ederken "Başka platformlar üzerine geliştirilmiş bir messenger değil bu. Tamamen yerli yazılım. Adı e-haberleşme, ve biz şu an bunu aktif olarak kullanıyoruz" diye konuştu.
BULUT BİLİŞİM SİSTEMİ İÇİN ÇALIŞILIYOR
Suat Hayri Aka, geliştirilme sürecindeki bulut sistemi hakkında şunları söyledi: "Şimdi bulut sistemi de yapılıyor. Geliştirilme safhasında. Verimizi kendimiz saklıyoruz. Bilgimizin güvenliğini de kendimiz yerli kurumlar tarafından sağlıyoruz."
Konular
- E Devlet Tüketici Bilgi Sistemi Giriş
- Web tapu e-devlet giriş sorgulama
- E devletten eşim ve çocuklarım için adres belgesi alabilir miyim?
- Abonelikler e-devlet üzerinden taşınabilir mi?
- Egzoz emisyon geçerlilik süresini e-devlet sorgula
- Ücretli Öğretmenlik Başvurusu E Devlet Giriş
- e-Devlet Aile Yardımı Bildirimi Sorgulama Ekranı Giriş
- Memur aile durum beyanı e-devlet giriş sorgulama
- RTÜK İzleyici Temsilciliği hizmeti e-devlet giriş
- e-Devlet üzerinden alınan belgeler, nüfus idarelerinden alınmış resmi belgelerle aynı hukuki değere sahip mi?
- Soyunu merak edenler e devlet sistemini kilitledi
- E-devlet kapısı üzerinden soyağacınızı nasıl çıkaracaksınız?
- Sağlık raporu e devletten alınır mı?
- Şehit Tespit Projesi nasıl kullanılır?
- Soyunu araştırmak isteyen kişi ilk önce nereden başlayacak?
- Alt-üst soy raporunu e-Devlet sistemi üzerinden paylaşabilir miyim?
- Biz kimiz? İşte uzmanların yardımıyla köklerimizi okuma rehberi
- Soyağacında atası Yunanistanlı çıkan Yunan vatandaşlığı alabiliyor mu?
- Asfalt katılım payı borcu e devlet sorgulama nasıl yapılır?
- e-Devlet miras belgesi sorgulama işlemi nasıl yapılır?
- Cep telefonu faturalarında alacak iadesi e devletten nasıl sorgulanır?
- e Devletten deprem riski sorgulama nasıl yapılır?
- e Devletten tek tıkla yapılacak işlemler hangileri?
- Döviz büroları faaliyet izni başvuruları e-Devlet'ten nasıl yapılacak?
- E-Değişim dönüşüm projesi kazanımları
- Apostil şerhi veren makamlar hangileri?
- e Devletten milletvekili aday adayları adli sicil kaydı sorgulama nasıl yapılacak?
- e-Devlet'ten elektrik aboneleri işlem yapabiliyor mu?
- e-Devlet'ten askerlik yoklaması nasıl yapılır?
- K2 yetki belgesi e devletten nasıl alınır?