e Devlet Şifresi güvenliği için dikkat edilmesi gereken hususlar
e-Devlet Kapısı, Adli Sicil Belgesi’nin elektronik ortamda güvenli bir şekilde temin edilebildiği, askerlik durum belgesi, öğrenci belgesi gibi belgelerin kurumlara gitmek gerekmeden e-Devlet Kapısı üzerinden barkodlu olarak alınabildiği, vergi borcunun sorgulanabildiği, sosyal güvenlik bilgilerine, tapu bilgilerine, yerel yönetimlerce sunulan hizmetlere ve kişiye özel pek çok bilgiye erişilebilen güvenli bir ortamdır.
Bu nedenle e-Devlet Kapısı hizmet sunumunda yüksek güvenlik önlemleri alınmakta ve uygulanmaktadır. Bu bilgi ve hizmetlere erişim için belli sisteme giriş araçları(şifre, elektronik imza, mobil imza, internet bankacılığı) kullanılmaktadır. e-Devlet Kapısına giriş için en çok tercih edilen araç e-Devlet Kapısı şifresidir. Kişisel bilgilerin başkalarının eline geçme ve maddi-manevi zarara uğrama riski nedeniyle şifre güvenliği büyük bir öneme sahiptir.
Şahsen başvuruyla ve yüz yüze kimlik doğrulamasıyla teslim edilen zarfta bulunan şifre, sisteme ilk girişte kendi belirleyeceğiniz bir şifre ile değiştirilir.
Şifreyi ilgili sayfada belirtilen güçlü şifre oluşturma kriterlerine uygun bir şifre olarak belirleyin, sonrasında ise kimseyle paylaşmayın.
e-Devlet Kapısı çalışanları sizi arayarak şifrenizi sormaz, bu nedenle kendisini e-Devlet Kapısı çalışanı olarak tanıtan kişilere itibar etmeyin, banka çalışanları, kamu görevlileri vb. ile kesinlikle şifrenizi paylaşmayın.
Sizden e-Devlet Kapısı şifrenizi isteyenleri savcılıklara bildirin.
e-Devlet Kapısı’nın www.turkiye.gov.tr ve www.türkiye.gov.tr dışında bir adresi bulunmamaktadır. Şifrenizi bu adres dışında başka bir adreste kesinlikle kullanmayın.
Genel Önlemler
e-Devlet Kapısı çalışanları hiçbir zaman size şifrenizi sormayacaktır. Tarayıcı uygulaması (Internet Explorer, Firefox, Safari ve benzeri uygulamaların) şifre kaydetme opsiyonlarını kapalı tutunuz. Ayrıca hiçbir zaman kişisel bilgileriniz veya şifreniz e-posta yolu ile sizlere sorulmayacaktır. Unutmayınız ki zararlı uygulamaların ve virüslerin büyük çoğunluğu e-posta yolu ile yayılmaktadır. Bu sebeple göndericisini tanımadığınız veya şüpheli e-postaları okumadan siliniz.
Sisteme erişim için her zaman tarayıcınızın adres çubuğuna kendiniz www.türkiye.gov.tr adresini giriniz. Yönlendirme ile e-Devlet Kapısına ulaştığınızda adres çubuğu ve güvenlik sembollerini kontrol ediniz.
Güvenlik Sertifikası
e-Devlet Kapısı sistemi, güvenlik amaçlı olarak elektronik sertifika kullanmaktadır. Erişiminizin güvenli olup olmadığını adres çubuğunda yer alan adresin “http” değil “https” ile başlamasından ve tarayıcı uygulamasındaki kilit resminden anlayabilirsiniz.
Elektronik sertifikanın geçerli ve doğru sertifika olduğunu kontrol etmeniz güvenlik açısından önem taşımaktadır. Kullandığınız tarayıcı uygulamasında yer alan kilit sembollerini kullanarak eriştiğiniz sitenin gerçekliğine yönelik sertifika kontrolü yapabilirsiniz.
Kişisel Bilgiler
Kişisel bilgilerinizin gizliliği, aldığınız hizmetlerde güvenliğinizin sağlanması açısından önemlidir. Kimliğinizin teyidi amacı ile kullanılan özel bilgilerinizi hem internette hem de gerçek hayatta gizli tutun. Doğum Tarihi, T.C. Kimlik Numarası gibi bilgileriniz talep edildiği durumlarda talep eden kişi veya kurumun bu bilgileri hangi amaç ile istediğini teyit ediniz.
Şifrenizin tahmin edilmesinin önüne geçmek için basit ve tahmin edilebilir şifreler kullanmayın. Şifrenizin başkalarınca kolaylıkla tahmin edebileceği bilgilerden oluşmamasına dikkat ediniz. Hobileriniz , doğum yeriniz veya tarihiniz, TC Kimlik Numaranız ve benzeri veriler ile asla şifre oluşturmayınız. Şifrenizin içerisinde büyük ve küçük harflerin karışık olması, içerisinde rakamlar içermesi gibi önlemler alınması şifre güvenliğini artırmak için önerilmektedir.
Şifrenizin veya diğer kişisel bilgilerinizin başkalarının eline geçmesinden korunmak için yalnızca güvendiğiniz bilgisayarları kullanınız. Ortak kullanım alanlarındaki veya halka açık kullanımdaki bilgisayarlar kişisel bilgilerinizi çalmaya yönelik programlar içerme riski taşımaktadır.
Kişisel bilgisayarınızı virüslere ve benzeri programlara karşı koruyunuz. Virüs koruma programları ile düzenli olarak bilgisayarınızı tarayınız. Virüs koruma programınızı düzenli olarak güncelleyiniz.
Konular
- E Devlet Tüketici Bilgi Sistemi Giriş
- Web tapu e-devlet giriş sorgulama
- E devletten eşim ve çocuklarım için adres belgesi alabilir miyim?
- Abonelikler e-devlet üzerinden taşınabilir mi?
- Egzoz emisyon geçerlilik süresini e-devlet sorgula
- Ücretli Öğretmenlik Başvurusu E Devlet Giriş
- e-Devlet Aile Yardımı Bildirimi Sorgulama Ekranı Giriş
- Memur aile durum beyanı e-devlet giriş sorgulama
- RTÜK İzleyici Temsilciliği hizmeti e-devlet giriş
- e-Devlet üzerinden alınan belgeler, nüfus idarelerinden alınmış resmi belgelerle aynı hukuki değere sahip mi?
- Soyunu merak edenler e devlet sistemini kilitledi
- E-devlet kapısı üzerinden soyağacınızı nasıl çıkaracaksınız?
- Sağlık raporu e devletten alınır mı?
- Şehit Tespit Projesi nasıl kullanılır?
- Soyunu araştırmak isteyen kişi ilk önce nereden başlayacak?
- Alt-üst soy raporunu e-Devlet sistemi üzerinden paylaşabilir miyim?
- Biz kimiz? İşte uzmanların yardımıyla köklerimizi okuma rehberi
- Soyağacında atası Yunanistanlı çıkan Yunan vatandaşlığı alabiliyor mu?
- Asfalt katılım payı borcu e devlet sorgulama nasıl yapılır?
- e-Devlet miras belgesi sorgulama işlemi nasıl yapılır?
- Cep telefonu faturalarında alacak iadesi e devletten nasıl sorgulanır?
- e Devletten deprem riski sorgulama nasıl yapılır?
- e Devletten tek tıkla yapılacak işlemler hangileri?
- Döviz büroları faaliyet izni başvuruları e-Devlet'ten nasıl yapılacak?
- E-Değişim dönüşüm projesi kazanımları
- Apostil şerhi veren makamlar hangileri?
- e Devletten milletvekili aday adayları adli sicil kaydı sorgulama nasıl yapılacak?
- e-Devlet'ten elektrik aboneleri işlem yapabiliyor mu?
- e-Devlet'ten askerlik yoklaması nasıl yapılır?
- K2 yetki belgesi e devletten nasıl alınır?