hgs  eokul   lgs   kyk  
  19.04.2024  

E-devlet kapısı üzerinden hangi sorgulamalar yapılabiliyor?



e-Devlet kapısı üzerinden yapabileceğim işlemleri görmek istiyorum! E-devlet üzerinden artık işlemlerinizi kolayca ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilmeniz mümkündür. Gelişen teknolojinin sayesinde artık vatandaşlar uzun kuyruklarda işlemlerini gerçekleştirmek üzere vakit kaybı yaşamadan bu hizmeti e-devlet sisteminden alabileceklerdir. E-devlet sistemine giriş yapabilmeniz için ihtiyacınız olan tek şey ise e-devlet şifreniz olacaktır.

E Devlet ana sayfa girişi için tıkla


Günlük hayatta bazı kurumlara gidip resmi işlemlerimizi gerçekleştirmek durumunda kalabiliriz. Bazı önemli işler için gerekli olan evrakları almak ya da diğer hizmetlerden yararlanmak için gittiğiniz bu kurumlarda sizler gibi bir çok vatandaşın oluşturduğu uzun kuyruklarda beklemeniz gerekebilir. Ve hatta bazen bu beklemenin sonucunda işlemlerinizi hala gerçekleştirememişte olabilirsiniz. bu uzun bekleyişleri de resmi mesai saatleri içerisinde gerçekleştirmeniz gerekiyordu. Çünkü bu resmi mesai saatlerinin dışında yetkili bir kişi ile muhatap olmanız pek mümkün olmayacaktır. Bu nedenden dolayı erken saatlerde gittiğiniz bu kurumlara giderken ulaşımın yanı sıra bir de mesai saatlerini göz önünde bulundurmanız gerekecekti. Ancak gelişen teknoloji artık gündelik hayatımızı her alanda kullanır durumdayız.

Gelişen bu teknolojiye kayıtsız kalamayan resmi kurumlarda artık sizlere kurumlarda verdiği hizmeti tek bir çatı altında toplanarak online olarak vermektedir. Anlaşan kurumlar tek bir çatı altında toplanarak vatandaşların kurum önlerinde ve uzun kuyruklarda sizlerin zaman kaybı yaşamanızı önlemeyi amaçlamıştır. Kurumların toplandığı çatı ise e-devlet sitesidir. Gelişen teknoloji artık devletin birimlerinde de e-devlet üzerinden kullanılmaktadır. E-devlet siz vatandaşların yaşam kalitesini arttırarak günlük işlerinizi aksatmayacak bir sistemdir. Kullanımı oldukça kolay olan e-devlet sistemine ise internet bağlantısının olduğu her bilgisayardan ve akıllı cep telefonlarından erişebilmeniz mümkündür. E-devlet sistemi siz değerli vatandaşların rahatlığı için ücretsiz bir hizmet olarak sisteme girmiştir. Bu ücretsiz hizmetten faydalanabilmek için sadece ihtiyacınız olan tek şey e-devlet şifresidir. Alacağınız e-devlet şifresini her işlem esnasında yenilenmeye gerek duymadan kullanabilirsiniz. Ömür boyu kullanacağınız e-devlet şifresini ise sizlerin yaşadığı yerden en yakın PTT şubelerinden edinebilmeniz mümkündür. Başvurduğunuz PTT şubelerinde yetkililer sizleri sisteme kayıt edebilmek için bir form vereceklerdir. Bu formu eksiksiz bir şekilde doldurmanız işlemlerinizin en kısa süre içerisinde gerçekleştirebilmeniz için önemlidir. Bu nedenden dolayı sizden istenilen bilgileri eksiksiz bir şekilde doldurup, doldurduğunuz formu da teslim etmeniz gerekecektir. Eksiksiz bir şekilde doldurduğunuzu düşündüğünüz formu yetkililere teslim ettiğiniz gün içerisinde 2 tl karşılığında yetkililerden kapalı bir zarf içerisinde e-devlet şifrenizi alabileceksiniz. E-devle şifrenizi kimse ile paylaşmamanız sizlerin güvenliği için önemlidir. Aldığınız bu e-devlet şifresi ile resmi e-devlet web sayfasına giriş yapın. Açılan sayfada sizlerden kimliğinizin ön yüzünde bulunan T.C kimlik numaranızı ve e-devlet şifresini uygun boşluklara eksiksiz bir şekilde yazın. Ve daha sonra sistemin sizleri tanıyabilmesine onay verebilmek ve işlemlerinizi gerçekleştirebilmeniz için kimliğimi sorgula butonuna tıklayın. Ve sonrasında yenilenerek açılacak olan sayfada e-hizmetler başlığı altında işleminize en uygun başlığa tıklayarak e-devlet üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

e-Devlet nedir ve nasıl kullanılır?

e-Devlet, vatandaşlara devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulması demektir. Bu sayede, devlet hizmetlerinin vatandaşa en kolay ve en etkin yoldan, kaliteli, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde ulaştırılması hedeflenmektedir. Bürokratik ve klasik devlet kavramının yerini almaya başlayan e-devlet anlayışı ile, her kurumun ve her bireyin bilgi ve iletişim teknolojileri ile devlet kurumlarına ve kurumlarca sunulan hizmetlere kolayca erişmesi hedeflenmektedir.

Kişisel bilgilere erişim veya güvenlik gerektiren entegre elektronik hizmetlere erişim için şifre, e-imza veya mobil imza gibi kimlik doğrulama araçlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Tek bir kimlik doğrulaması (şifre, e-imza, mobil imza vb.) ile pek çok entegre elektronik hizmetlere aynı adresten alabilirsiniz.

Ayrıca, e-Devlet Kapısı üzerinden alınacak bazı elektronik hizmetler için (vergi, harç vs. gibi) ödeme yapılması gerektiğinde ödeme birimi hizmeti sayesinde bu ödeme işlemleri de güvenli bir ortamda e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabilmektedir.

E-Devlet giriş ve şifre alma işlemleri aşağıdaki gibidir;

E-Devlet ile istediğiniz bilgi ve belgelere ulaşmak artık çok basit. Devletimizin bizlere sunmuş olduğu bu hizmet sayesinde birçok belgeye ve kişisel bilgiye devlet binalarına gitmeden ulaşmak mümkün hale geldi. Ayrıca e-Devlet sistemi güncellenerek yeni hizmetler de sunmaya devam ediyor. E-Devlet giriş işlemleri de basittir. Bunun için yapmanız gereken ilk önce PTT şubesine gidip 2 lira ücret ödedikten sonra bir e-Devlet şifresi edinmek olacak. Daha sonra www.turkiye.gov.tr internet adresinden T.C NO ve aldığınız şifre ile giriş yapabilirsiniz. İşte e-Devlet'e eklenen yeni hizmetler ve geniş bilgiler.

E-Devlet şifremi unuttum?

e-Devlet Şifrenizi unutursanız yeniden temin etmek için PTT şubelerine başvurmak zorunda değilsiniz. Eğer daha önce kullanıcı profilinize cep telefonu bilginizi tanımladıysanız, şifrenizi kendi kendinize ücretsiz olarak yenileyebilirsiniz. Şifre yenileme işlemini https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/SifremiUnuttum adresinde gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca e-imza, mobil imza ve https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/Banka-Giris adresini kullanarak internet bankacılığı ile şifre yenileme işlemi yapabilirsiniz.

e-Devlet Şifreniz asla iptal olmaz. Şifrenizin talebiniz ve bilginiz olmaksızın herhangi bir nedenle iptal edilmesi ya da kullanıma kapatılması söz konusu değildir. Şifrenizi hiç kullanmadan ya da değiştirerek kullanmaya başladıktan sonra sisteme 1 ay, 2 ay, 3 ay, 1 yıl ya da daha uzun sürelerde hiç giriş yapmamış olsanız bile, şifrenizin geçersiz olması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir.

Kişisel bilgilerinizin güvenliği için, sistem 3 ayda bir şifre değişikliği yapılması uyarısında bulunur. Ancak bu durumda bile isterseniz şifrenizi değiştirmeden kullanmaya devam edebilirsiniz.

e-Devlet Şifreniz size özeldir ve kişisel bilgilerinizin güvenliği için şifrenizi kimseyle paylaşmamanız gerekmektedir. Kredi başvurusu, işe giriş v.b. nedenler ile sizden şifrenizi isteyen kişilere şifrenizi vermeyiniz. Şifrenizi verdiğiniz kişiler pek çok kişisel bilginize ulaşabilir ve adınıza işlem yapabilir.

E-DEVLET ŞİFRE İŞLEMLERİ

e-Devlet şifrenizi almak ise oldukça basittir.

1) e-Devlet şifresi

e-devlet şifresi kullanarak, e-devlet sistemi üzerinden işlem yapabilmeniz için, bir e-devlet şifresi almanız gereklidir. Bu durumda, e-devlet şifrenizi herhangi bir PTT şubesine başvuru yaparak temin edebilirsiniz. Başvurduğunuz PTT şubesinde, e-Devlet şifresi alım işlemleri için, sizden 2 TL ücret ve bir takım kişisel bilgileriniz talep edilecektir ve bunların ardından şifrenizi almış olursunuz. e-Devlet şifrenizi temin ettikten sonra, kamu kuruluşları ile ilgili işlerinizi, e-devlet sistemine giriş yaparak ve burada T.C kimlik numaranızı ve e-devlet şifrenizi kullanarak yapabilirsiniz.

Eğer, mobil imza yöntemi ile e-devlet sistemi üzerinden işlem yapmayı tercih ettiyseniz, yapmanız gerekenler şöyledir;

2) Mobil imza

Mobil imza, e-devlet tarafından herhangi bir ücret talep edilmeden, vatandaşlara sunulmaktadır. Fakat mobil imzanın alınması aşamasında, GSM operatörleri tarafından, kullanıcılardan belirli bir miktar ücret talep edilmektedir. Mobil imza, güvenlidir ve elektronik imza görevi üstlenir. Mobil imza aynı zamanda, ıslak imza niteliğinde bir imzadır. Mobil imza ile e-devlet sistemini kullanmak için yapmanız gerekenler; T.C kimlik numaranızı, GSM numaranızı ve GSM türünüzün bilgisini sistemde bulunan ilgili bölümlere doldurmak olacaktır. Böylece e-devlet uygulamasını kullanabilirsiniz.

Bir diğer yöntem olan elektronik imzanın özellikleri ise şöyledir;

3) Elektronik imza

Islak imzaya eşdeğer olan elektronik imza, sanal ortamda bulunan belgeye aktarılması yolu ile kimlik tespitinde kullanılan bir imza çeşididir. Elektronik imza ile e-devlet uygulamasını kullanmak için sadece, T.C kimlik numaranızı kullanmanız yeterli olacaktır.

E Devlet üzerinden verilen e-hizmetler nelerdir?

1- Adalet Bakanlığı

- Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama

- Adli Sicil Kaydı Sorgulama ve Belge Doğrulama

2- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı

- Gelir Testi Sonucu Sorgulama

- Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama

- Şehit Yakınları, Gazi ve Gazi Yakınları İstihdam Başvuru Sorgulama

3- Başbakanlık

- BİMER Yeni Başvuru

- BİMER Başvuru Sonucu Sorgulama

4- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu

- Mobil/Sabit/İnternet/Kablo TV/Uydu İşletmecilerinden Borç ve Alacak Sorgulama

- Baz İstasyonları Ölçüm Bilgileri

- IMEI - Cep Telefonu Numarası Eşleştirme

- IMEI Kaydet

- IMEI Sorgulama

- Numara Taşıma Sorgulama

5- Doğal Afet Sigortaları Kurumu

- Poliçe Sorgulama

6- Emniyet Genel Müdürlüğü

- Araç Sorgulama

- Sürücü Belgesi Ceza Puanı Sorgulama

7- Milli Eğitim Bakanlığı

- MEB Sınav Sonuç Sorgulama

- MEB Sınav Yeri Sorgulama

8- Milli Savunma Bakanlığı

- Askerlik Durum Belgesi Sorgulama

- ASAL Bedelli Askerlik Başvurusu

- ASAL Celp Dönem Tercihi

9- PTT

- Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Hesap Bilgileri Sorgulama

- Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) İhlali Geçiş Bilgileri Sorgulama

10- Sosyal Güvenlik Kurumu

- 4A Emekli Aylığı Kesintileri

- 4A Emekli Aylık Bilgisi

- 4A Emekli Ödeme Bilgileri

- 4B Borç Durumu

- 4B Emekli Aylığı Kesintileri

- 4B Aylık Bilgisi

- 4B Tescil Kaydı

- 4C Emekli Aylığı Kesintileri

- 4C Bir Aylık Maaş Tercihi

- 4C Tescil Kaydı

E devlet girişi nasıl yapılır, şifre nasıl alınır? Türkiye'de vatandaşların en çok kullandığı online hizmet platformu olan e-devlet üzerinden bir çok kurumun sorgulamalarını dakikalar içerisinde yapabilirsiniz. E devlet şifremi unuttum? ve giriş ekranı için gereken bilgileri haberimizden görebilirsiniz. Bu uygulama ile yapılabilen tüm işlemleri sizlerle paylaşıyoruz. İşte e devlet hakkındaki ayrıntılı açıklamalar.

Konular

E Devlet Tüketici Bilgi Sistemi Giriş
Web tapu e-devlet giriş sorgulama
E devletten eşim ve çocuklarım için adres belgesi alabilir miyim?
Abonelikler e-devlet üzerinden taşınabilir mi?
Egzoz emisyon geçerlilik süresini e-devlet sorgula
Ücretli Öğretmenlik Başvurusu E Devlet Giriş
e-Devlet Aile Yardımı Bildirimi Sorgulama Ekranı Giriş
Memur aile durum beyanı e-devlet giriş sorgulama
RTÜK İzleyici Temsilciliği hizmeti e-devlet giriş
e-Devlet üzerinden alınan belgeler, nüfus idarelerinden alınmış resmi belgelerle aynı hukuki değere sahip mi?
Soyunu merak edenler e devlet sistemini kilitledi
E-devlet kapısı üzerinden soyağacınızı nasıl çıkaracaksınız?
Sağlık raporu e devletten alınır mı?
Şehit Tespit Projesi nasıl kullanılır?
Soyunu araştırmak isteyen kişi ilk önce nereden başlayacak?
Alt-üst soy raporunu e-Devlet sistemi üzerinden paylaşabilir miyim?
Biz kimiz? İşte uzmanların yardımıyla köklerimizi okuma rehberi
Soyağacında atası Yunanistanlı çıkan Yunan vatandaşlığı alabiliyor mu?
Asfalt katılım payı borcu e devlet sorgulama nasıl yapılır?
e-Devlet miras belgesi sorgulama işlemi nasıl yapılır?
Cep telefonu faturalarında alacak iadesi e devletten nasıl sorgulanır?
e Devletten deprem riski sorgulama nasıl yapılır?
e Devletten tek tıkla yapılacak işlemler hangileri?
Döviz büroları faaliyet izni başvuruları e-Devlet'ten nasıl yapılacak?
E-Değişim dönüşüm projesi kazanımları
Apostil şerhi veren makamlar hangileri?
e Devletten milletvekili aday adayları adli sicil kaydı sorgulama nasıl yapılacak?
e-Devlet'ten elektrik aboneleri işlem yapabiliyor mu?
e-Devlet'ten askerlik yoklaması nasıl yapılır?
K2 yetki belgesi e devletten nasıl alınır?